Lúkianos ze Samosaty  120 – cca 180

Byl starověký řečník, satirik a filosof, který psal řecky. Narodil se v Samosatě na horním toku Eufratu, dnes v jihovýchodním Turecku blízko hranic se Sýrii. Učil se nejprve sochařem, ale pak se rozhodl pro dráhu řečníka a spisovatele. Hodně cestoval po celém Středomoří až po Gallii, deset let žil v Athénách a byl také v Římě. V pozdním věku se stal úředníkem v Alexandrii, kde snad také zemřel (podle jiných pramenů zemřel v Athénách). Psal jednoduché dialogy z běžného života a lehké kritické satiry o náboženství (Rozhovory bohů), o marnivosti bohatých (Timon čili misantrop, Parasit), o prostitutkách (Hovory hetér) nebo o lidské hlouposti. Později psal ostřejší satiry o slavných lidech nebo o filosofech (Dražba životů), o historii a také fantastické příběhy (Cesta vzduchem, Pravdivé příběhy). Někdy je označován za jednoho ze zakladatelů science fiction.

Myšlenky jsou převzaty a uspořádány z:

Lúkianos [on-line], Poslední aktualizace 13. 3. 2014. [Citováno 19. 3. 2014]. Dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lúkianos


Zkopíruj odkaz a vlož do příkazové řádky prohlížeče. V případě, že je odkaz nefunkční, stránky byly buď zrušeny nebo přesměrovány.Redakce se nemusí vždy ztotožňovat se všemi informacemi daného webu.